Meer over ons

Missie

Villa Het Zwarte Paard wil ontroeren, doen verwonderen en vermaken. Dat doet zij primair met haar eigen werk, dat tot nu toe vooral bestaat uit tekst, beeld en geluid. De Villa heeft in 2014 haar activiteiten op het gebied van theater en muziek uitgebreid. Mocht u zich aangesproken voelen om een bijdrage te leveren, of wilt u een voorstelling boeken, neem dan contact op met info@villahetzwartepaard.nl.


Over de Villa

De Villa is een statig pand van rond 1900. De benedenverdieping heeft een meer openbaar karakter. Hier liggen de Woonkamer, waar wisselexposities en of performances kunnen plaatsvinden, het Kantoor van het Ministry of Silly E-mailS (MOSES), de Kunst- en rariteitencollectie, de Muziekkamer en de Keuken met de sexy Katrijn... Op de verdieping vindt u ook inderdaad de verdieping in de kamers Liefde, Leven, Verdriet en de Meditatieruimte. Neemt u de moeite nog verder naar boven te lopen, dan komt u op de Zolder waar zaken uit de kindertijd en andere verledens worden bewaard.

Voor het huis is een kleine tuin met brievenbus; pomp en plee zijn op de plaats achter het huis. Daarachter ligt een grotere tuin met de Moestuin en de Boomgaard en de Vijver waarin de roodbuikvuurpadden roepen. Naast de Vijver het Atelier in het tuinhuis. Hier kunt u poëziekaarten bestellen, boekjes en alles wat de Villa maar denkt te gaan produceren. Daarachter strekt de wildernis zich uit tot aan de voet van de bergen.


Over de bewoners

Het werk van Villa Het Zwarte Paard is nogal divers, hetgeen zich weerspiegelt in de karakters die de Villa bevolken: de melancholieke, drankzuchtige Seamus McAllister, half Ier, half Schot, (Hoofd Onderafdeling Buitendijkse Gebieden Departement Buitenlandse Zaken van het Ministry Of Silly E-mailS (MOSES)); de wetenschappelijk onderzoekende, maar zeer romantische Ms. M. (Kommies 2e Klasse van het Ministry èn correspondente voor de National Sillygraphic Society) en haar Mysterieuze Muze; het jonge, dartele Zwarte Paard en haar boezemvriend de o, zo voorzichtige Zevenslaper, de nuchtere maar toch gevoelige Rat (IT-specialist van MOSES), de geslepen opportunisten Slimey & Co. (privé-detectives) èn natuurlijk de rondborstige Katrijn, die, al levensliederen zingend, met ferme hand het huishouden bestiert. Bezoek voor het raadplegen van de strict geheime personeelsdossiers het Kantoor van MOSES.


Over het werk

De poëzie van de Villa is over het algemeen toegankelijk en herkenbaar, neigt soms naar het mystieke of religieuze en bevat vrijwel altijd veel natuurbeelden. De gedichten worden door Ms. M. van een bijzondere boom geplukt, die zij van een reis uit Amerika heeft meegenomen: de Mussaenda Frondosa Poetica. Zij bergt ze vervolgens op in de juiste vertrekken, of geeft ze buiten een plaats. U kunt ze dus overal in de Villa en daaromheen aantreffen...

Levensbeschouwelijke stukjes met een flinke dosis humor zullen de bibliotheek gaan vullen. Hier vindt u ook de door Ms. M. opgestelde Berichten van National Sillygraphic, waarin de meest uiteenlopende nieuwtjes over bijzondere planten- en diersoorten een plaats vinden, grondig wetenschappelijk onderbouwd. Ook kunt u in de bibliotheek de Officiële Mededelingen van MOSES lezen, waarin Seamus met drank overgoten de wederwaardigheden in de Villa beschrijft. De verhalen van het Zwarte Paard en de Zevenslaper leest u in de Stal.

 

Taal

De website van de Villa is beschikbaar in het Engels en het Nederlands. U kunt de taal wijzigen via de vlaggetjes links onderaan op elke pagina. De meeste teksten in de Villa zijn oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. De verhalen van het Zwarte Paard en de Zevenslaper werden echter oorspronkelijk in het Engels geschreven, omdat de Zevenslaper van Britse afkomst is. Ook gedichten die werden geïnspireerd door de Mysterieuze Muze zijn voornamelijk eerst in het Engels ontstaan en daarna vertaald.

Het vertalen was een interessant creatief proces dat soms de originele teksten beïnvloedde. Af en toe werd de vertaling zelfs beter dan het origineel.

Geniet!